Hyra i andra hand

Om du hyr en hyresrätt av en annan hyresgäst eller en bostadsrätt, villa, rum eller ägarlägenhet av en privatperson kallas det för att hyra i andra hand.

Beroende på om du hyr en hyresrätt eller en annan privatbostad som till exempel en bostadsrätt eller en villa, gäller olika lagar. För hyresrätt i andra hand gäller hyreslagen, hyr du en annan bostad i andra hand såsom en bostadsrätt, ville eller kanske ett radhus gäller Lagen om uthyrning av egen bostad. Om den du hyr av hyr ut mer än en bostad i andra hand kan det vara hyreslagen som gäller ändå då Lagen om uthyrning av egen bostad bara gäller för den första upplåtelsen. Som ni förstår skiljer det sig en del i lagar och regler för vad som gäller beroende på vilken typ av bostad du hyr. Du kan läsa mer om skillnaden under fliken Juridik.

Vi har här sammanställt lite tankar och tips som är bra att tänka på när du ska hyra en bostad i andra hand:

Allmänt

När du ska hyra en bostad i andrahand finns det en rad saker som du bör tänka på. Boka alltid en visning i den bostad du är intresserad av att hyra med hyresvärden, var noga med att få bekräftat att de är hyresvärden du träffar. Ytterst viktigt är att aldrig betala någon deposition eller hyra hyra innan ni varit på visning och ett hyreskontrakt är skrivet.  Om hyresvärden vill ha pengar innan ett avtal är skrivet rekommenderar vi verkligen att avstå affären.

När du väl bokat en visningstid, tänk då på att göra ett gott intryck när du går på visningen. Hyresvärden vill naturligtvis att den som hyr bostaden är någon som han eller hon tror kommer sköta bostaden så som denne gör själv. Om det dessutom är fler som söker samma bostad så det första intrycket viktigt. Ett bra tips är att du redan till visningen har förberett uppgifter så som person uppgifter, arbetsgivare, inkomst, referenser och kanske rent av en kreditupplysning så har du ett klart försprång i din jakt på en ny bostad.

Tillstånd

Viktigt när du ska hyra en lägenhet i andrahand är att uthyraren har ett godkännande för detta. Ofta ges inte detta tillstånd skriftligt förrän uthyraren har presenterat en hyresgäst och kanske till och med skrivit ett hyresavtal men däremot bör uthyraren redan ha informerat föreningen eller fastighetsägaren om att han eller hon har för avsikt att hyra ut. Fråga gärna uthyraren om detta och att denne har så kallat “beaktningsvärt skäl” att få hyra ut sin bostad.

Kontroll

Lik väl som hyresvärden är av att du som hyresgäst sköter dig och att denna kontrollerar dig så är det även viktigt för dig som hyresgäst att göra vissa kontroller. Förutom att tillstånd för uthyrning finns är det viktigt att kontrollera att personen du eventuellt ska hyra från är den rätta ägaren till bostaden..

Hyresavtal

Var noga med att skriva ett ordentligt hyresavtal där allt ni kommit överens om finns med. Vilka är avtalsparterna, vilka hyra ska du betala och vad ingår i hyran, vad är avtalstiden osv. Tänk på att uppsägningstid och hyresnivå regleras olika beroende på vilken typ av bostad du ska hyra.

Deposition

Om du betalar deposition så var noga att inte betala depositionen förrän du varit på visning och skrivit kontrakt.

Kortfattad sammanfattning:

  • Kontrollera att rätt person hyr ut bostaden (ägare)
  • Skriv alltid ett avtal
  • Betala aldrig deposition eller hyra innan du varit på visning och skrivit avtal
  • Kontrollera att godkännande för uthyrning finns (Hyresrätt & Bostadsrätt)
  • Tänk på att göra ett gott intryck när du är på visning