Sweden_Scenery_Houses_456392_1920x1080

Bostadslån

Bolån till villa, lägenhet eller fritidshus

Med rätt bolån kan du förbättra din ekonomi. Ofta kan det bli mycket förmånligt att flytta lånen från en långivare till en annan för att få bättre villkor och bättre räntor. Det lönar sig att jämföra långivare. Man kan ansöka om bolån för inköp av bostad i form av såväl villa, bostadsrätt eller fritidshus. Säkerheten i ett bolån utgörs av själva fastigheten.

Bolån för dig som inte är som alla andra

Det finns naturligtvis även förmedlare av bolån som även hjälper dig som är projektanställd, är egen företagare, är nyinflyttad till Sverige eller som råkat få betalningsanmärkningar.

För de flesta av oss är ett bostadsköp den största investeringen som vi någonsin gör och de allra flesta måste låna till köpesumman. Det är främst banker som lämnar bolån, men även vissa kreditmarknadsbolag. Det är bra att kontakta flera långivare och begära offerter från dem innan du tar ett lån.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är i de flesta fall ett lån som du tar med din bostad som säkerhet. Men det finns en lite vidare definition av bolån i konsumentkreditlagen. Ett bolån, eller en bostadskredit som det kallas i lagen, är ett lån som du tar med säkerhet i en fastighet, en bostadsrätt, en tomträtt eller en byggnad. Men det kan också vara ett blancolån som du tar i syfte att köpa, eller behålla, äganderätten till sådan egendom, det vill säga utan att du pantsätter den som säkerhet för lånet. Att lånet definieras som ett bolån har betydelse för vilka regler som gäller för lånet.

Bottenlån och topplån

Ett bolån delas upp i ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet har bäst lånevillkor eftersom detta lån har säkerhet i och med pantbrev i fastigheten. Bottenlånet utgör oftast 75 % av fastighetens marknadsvärde. Det går att välja om man vill ha fast eller rörlig ränta på sitt bottenlån.Topplån får man om man lånar mellan 75-85 % av fastighetens köpeskilling. Topplånet har generellt högre ränta än bottenlånet eftersom säkerheten för topplånet är sämre. På topplånet kan man också välja mellan fast och rörlig ränta.

Rörlig eller fast ränta på bolån

Många långivare erbjuder bottenlån upp till 85 % av marknadsvärdet. Ett bra tips är att lämna utrymme i sin ansökan för eventuell budgivning på fastigheten. Man behöver sedan inte använda alla pengar man sökt lönelöfte om. Möjlighet finns att välja rörlig eller fast ränta, eller rörlig på bottenlånet och fast på topplånet eller tvärt om. Man får oftast när som helst binda rörlig ränta.

Räkna boende-
kostnaderna noga

Oberoende hur man bor har man många andra utgifter som påverkar sin boendekostnad varje månad. Det kan vara kommunal fastighetsskatt, taxeringsavgift, månadsavgift för bostadsrätt eller olika driftskostnader för villa eller lantgård. Politiska beslut och ränte- förändringar kan komma ändra boendekostnaden så det är klokt att ha en buffert.

Småhus

– Amortering och ränta på bolån
– Värme och el
– Vatten, sophämtning, sotning, tanktömning (gäller fastigheter utan kommunalt avlopp)
– Underhåll och reparationer
– Fastighetsavgift
– Ev. tomträttsavgäld
– Villaförsäkring

Bostadsrätt

– Ränta och amortering på bolån
– Årsavgift i bostadsrättsföreningen
– El
– Underhåll och reparationer
– Hemförsäkring