Sweden_Scenery_Houses_456392_1920x1080

Flytta ut

Checklista flytta

Det tar ofta mer tid än man tror att flytta ut från sin bostad. Att planera flytten och börja rensa bland dina saker i god tid innan du ska flytta ut från din bostad kommer underlätta mycket när det börjar närma sig dagen då det är dax att flytta. Följ vår checklista med tips för en smidigare flytt.

Rensa och släng

Om du har bott på samma ställe en längre tid har säkert samlat på dig en hel del som du behöver gå igenom. Vid en flytt är det ett gyllene tillfälle att passa på att rensa sådant man inte använder.

 • Börja med förråden i källare och på vinden. Det kan vara bra att vara lite hård mot sig själv och verkligen ifrågasätta om du måste spara allt.
 • Det du väljer bort även om det är helt, rent och funktionsdugligt kan du antingen sälja eller sänka bort. En bra hemsida/app är tiptapp.se

Packa rätt

Om du packar själv och inte låter en flyttfirma göra dt åt dig spar du mycket tid på att skriva på lådorna vad dem innehåller. Skriv på alla sidor av lådorna då man inte vet hur dem är staplade när dem sedan kommer till det nya hemmet. Skriv exempelvis, kök på allt som ska till köket, badrum till badrummet osv. Detta kommer underlätta enormt när du sedan ska packa upp på nya stället. Det underlättar också för dig eller flyttfirman om du har anlitat en sådan att veta var man ska bära in lådorna direkt.

Anlita flyttfirma eller flytta själv

Vilket av dessa två alternativ du än väljer måste du ändå planera en del. Flyttar du själv så tänk på att:

 • Köp in tillräckligt med flyttkartonger. Anlitar du flyttfirma brukar dem tillhanda hålla flyttkartonger.
 • Boka släpkärra eller skåpbil i god tid innan flyttdatum. Ska du flytta en helg eller vid månadsskifte är det ofta många som hyr fordon.
 • Prata med vänner och bekanta i god tid innan så att du vet att det finns tillräckligt med folk som kan hjälpa till på utsatt tid och att ni kan få allt klart innan du måste lämna din bostat.
 • Låna eller köp bärsele för tunga möbler

Städa själv eller anlita städfirma

Har inte annat avtalats ska bostaden vara väl städad och rengjord vid köparens eller hyresgästens tillträde och kraven på en godkänd flyttstädning är mycket höga och omfattande.

Enligt mäklarna är det ganska vanligt att det blir diskussion om hur bostaden är städad och det är både tidskrävande och svårt att flyttstäda, särskilt om du bott i en stor bostad. Om du inte vill flyttstäda själv kan du köpa den tjänsten. Numera kan du använda RUT-avdrag för flyttstädning.

På flyttstad24.se kan du direkt se ett fast lågt pris samtidigt som du kan boka din flyttstädning online.

flyttstäd24

Tänk även på att kontakta följande företag när du ska flytta:

 • Kontakta skatteverket  i god tid innan du flyttar för att göra en flyttanmälan. På så sätt ändrar du din folkbokförings adress som visar var du fysiskt bor. Du måste enligt lag vara folkbokförd på den adress du huvudsakligen bor och lever.
 • Kontakta ”adressändring” för att anmäla din nya adress: Gör även detta i god tid för att din post ska komma till din nya adress när du flyttat.
 • Kontakta elleverantören för att byta adress. Kan också vara ett bra tillfälle att kontrollera om du har rätt avtal och pris.
 • Kontakta bredbandsleverantörer
 • Kontakta ditt försäkringsbolag för att ändra försäkringen, så att den nya bostaden blir försäkrad på rätt sätt. Har du köpt bostadsrätt finns en speciell försäkring och gäller det hus finns det också andra försäkringar. Passa på att gå igenom ditt försäkringsskydd ordentligt.
 • Om du har hus läs av vattenmätaren och kontakta vatten – och sopleverantören

Nycklar och skador – Hyreslägenhet

Har du en hyreslägenhet så är du skyldig att lämna tillbaka alla nycklar du fick när du flyttade in. Likaså kommer en besiktning att genomföras där skicket och standarden gås igenom. Skicket ska vara likvärdigt som när du flyttade in bortsett från normalt slitage. En bra idé är därför att åtgärda sådant man själv kanske har åsamkat. Det bli ofta billigare än att hyresvärden i efterhand gör detta.

Om hyresvärden har påpekanden om onormalt slitage som denne vill att du ska ersätta måste hyresvärden kunna bevisa att skadan uppkommit under din tid i bostaden.

 

Nycklar och skador – Egenägd bostad

Om du har en egenägd bostad och ska sälja den så är skicket i befintligt skick och därav är ofta priset därefter. Nycklar brukar vara standard att man lämnar minst 3 av men inget krav.

Gällande godkänd flyttstädning är det alltid ett krav vare sig man flyttar från en hyreslägenhet eller en egen ägd bostad. Man kan komma från detta om man säljer sin bostad men då ska de stå i avtalet.