Sweden_Scenery_Houses_456392_1920x1080

Flyttstädning

Det är ditt ansvar att bostaden du flyttar från är flyttstädad när du lämnar bostaden till nästa hyresgäst.  En så kallad flyttstädning innehåller många fler moment än en vanlig traditionell storstädning och innebär mycket arbete. Det är också bra att känna till vilka typer av rengöringsmedel och utrustning man bör använda för bästa resultat.

Eftersom en flyttstädning är betydligt mer omfattande än en vanlig storstädning kan man ofta räkna med att de tar mycket längre tid än man räknar med om man inte har både kunskap och erfarenhet av flyttstädning sedan tidigare. Om det inte är tillräckligt bra gjort, kommer du med stor sannolikhet bli debitera kostnaden för att anlita professionella städare.

Planering

Planera en flyttstädning ordentligt innan ni börjar städa så att du kan vara så effektiv som möjligt. Börja städa kök, badrum och andra rum som du sedan kan stänga till och inte använda mer. Undvik att börja städa rum eller utrymmen som du sedan måste använda för att exempelvis komma åt ett annat rum som exempelvis hall, korridorer, genomfartsrum o.s.v.

När du väl börjar med din flyttstädning bör du börja med fönster (samtliga sidor), permanent inredning, avtorkning av snickerier och liknande. Börja alltid med de som är högst upp, det är ingen idé att skura handfatet om du inte redan gjort rent badrumsskåpet eller spegeln ovanför, då blir handfatet smutsigt när det faller ner damm uppifrån. Glöm inte golvbrunnar och köksfläkten.

Därefter gör du rent tak och väggar och när du är klar med allt annat gör du rent golvet och stänger sedan dörren till rummet för att undvika att ny smuts kommer in.

Det blir ofta billigare att flyttstäda själv, men en flyttstädning kostar inte så mycket idag efter RUT-avdrag. Framförallt inte om man sätter det i förhållande till vilken tid det tar om man inte är erfaren och vad vad det kostar om fastighetsägaren inte tycker en hyreslägenhet är tillräckligt städad vid avsyning.

 

Checklista flyttstädning

Bostadens alla rum
Rengöring av samtliga målade ytor I varje rum finns målade ytor eller på annat vis behandlade ytor så som golvlister, dörrkarmar, fönsterbågar, taklister, trösklar, snickerier och liknande. Dessa ska rengöras från damm och fläckar. Glöm inte heller golv, väggar och väggytor bakom exempelvis element samt själva elementen.

Fönster
Alla fönster i bostaden ska öppnas och alla glas i dem ska putsas på alla sidor. Fönsterbågarna ska torkas av och göras rent från fläckar på alla kanter. Persiennerna ska torkas fria från damm och smuts.

Dörrar
Dörrar ska torkas av och göras rena. Glöm inte handtagen och ovansidan på dörrarna som ofta samlar mycket damm.

Garderober och fast inredning
Garderober och annan fast inredning i bostaden ska rengöras noga på alla sidor. Om garderoben har inredning så som exempelvis hyllplan, stänger eller liknande ska dessa också rengöras noga. Garderober som inte går hela vägen upp till taket ska naturligtvis rengöras på ovansidan.

Eluttag och ventilationsdon
Saker som tillhör bostadens installationer så som eluttag, telefonjack, strömbrytare, ventilationsdon och liknade ska rengöras från damm och fläckar. Ventilationsdon och övriga ventiler ska rengöras både in- och utvändigt. Här samla ofta mycket smuts och damm.

Tak, vaggar och golv
Tak, väggar och golv ska göras rena från damm och fläckar. Börja alltid med att dammsuga golvet innan det dammtorkas och görs rent från fläckar.
Övrigt Ta bort dekaler, klistermärken och liknande. se även till att klisterrester och fläckar från dessa tas bort.

Kök
Avfettning och avtorkning Eftersom köket i en bostad utsätts för mycket smuts måste de tvättas mycket noga. Om köket har ett målat tak skall det tvättas rent från smuts och fett. Därutöver ska även avtorkningsbara väggar i köket tvättas rena och avläggas från fett. Tänk på att börja uppifrån och ner, alltså börja med taket. Rengör de lampor som hör till köket. Ta bort kuporna och diska dem.

Kyl, frys och sval
Kyl, frys och sval (om det finns) ska tömmas på allt innehåll. Frysen ska frostas av och alla skåpen ska luftas. Inredningen så som hyllplan och lådor ska tas ut och diskas. Insidan av skåpen ska göras rena på samma sätt. Skåpen ska dessutom göras rent på alla utsidor, inklusive ovansidan. Dessutom ska skåpen dras fram för att komma åt att rengöra under och bakom. När ni är klara lämnar ni skåps dörrarna öppna om kyl och frys är avstängda.

Spis och ugn
Spisen måste dras fram (om det är möjligt) då alla sidor ska rengöras. Utrymmet bakom och under spisen ska även de städas. Var noga med spisens ovansida och särskilt kanterna på spisplattorna (använd rätt medel) som kan kräva mycket jobb. Du skall även rengöra ugnen på insidan och alla tillbehör som plåtar, ugnsgaller och liknande. Tänk även här på att använda rätt medel för att få bort fett och brända matrester. Glöm inte att även skåp eller lådor för plåt- och gallerförvaring görs rent på in och utsida.

Fläkt
Spisfläkt och fläktskåp ska rengöras och avfettas noggrant på alla sidor Fläktens filter ska avfettas och diskas.
Fast inredning Köksskåp, skärbrädor, lådor, kryddhylla och liknande ska torkas rena både in- och utvändigt. Alla eventuella fläckar ska tas bort. Om köksskåpen inte når ända upp till taket ska de göras rent även på ovansidan. Även skåps dörrar, handtag och dyl. ska torkas rent.

Diskbänk och diskmaskin
Diskbänk, diskho och kranar ska tvättas rent från fett, matrester och smuts. Om diskmaskin finns ska ska den rengöras ordentligt på in- och utsidan. Vid behov ska även kranar och eventuell diskmaskin kalkas av.

Badrum och wc
Badrum, dusch och wc Badkar och dusch ska rengöras noga på alla sidor. Lossa badkarsfronten. Utrymmet under och på sidorna av badkar eller duschkabin ska rengöras. Blandare, duschhandtag, och slang ska rengöras och kalkas vid behov. Om utrymmet är kaklat är det noga med rengöring av kakel och framförallt fogar. Golvbrunnen ska rensas och rengöras noga. Ta bort gallret och rengör så långt du kommer åt i brunnen. Rengör med Wc-rent eller motsvarande.

Speglar och fast inredning
Speglar ska putsas. Fast inredning som badrumsskåp, inredning, handdukstork och dylikt ska rengöras på in- och utsida.

Handfat
Handfatet tvättas på alla sidor och kranen rengörs och eventuellt kalkas om det behövs. Undersidan och rören är områden som ofta är smutsiga och kan kräva mycket arbete.

Toalett
Toaletten ska skuras på in – och utsidan. Ta bort toalettsitsen för att underlätta rengöringen. Områden ner mot golvet och vid rörkröken bakom toaletten samlas det ofta smuts som kan vara tidskrävande att rengöra.
Rör och ledningar Alla synliga vattenledningar ska rengöras.

Grovkök och tvättstuga
Tvättutrustning Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp ska rengöras ordentligt på in- och utsida. Dra fram maskinerna så ni kan städa bakom och under. Alla lösa delar tas ut och diskas. Filter i maskinerna ska rengörs. Här skall naturligtvis även tak, väggar och övrig utrustning tvättas och rengöras.

Golvbrunn och vattenledningar
Golvbrunnen ska rensas vilket innebär att du måste ta bort gallret och rengöra i brunnen så långt du kan och alla vattenledningar och liknande ska rengöras.

Övrigt

Tomt
Om din bostad har en tomt ska den lämnas i gott skick och motsvarande som när ni flyttade in. Tänk på att forsla bort eventuella grovsopor, byggavfall eller annat skräp som eventuellt uppstått i anslutning till flytten.

Balkong och/eller uteplats
Balkong och uteplats ska precis som tomten lämnas i gott skick och fri från skräp och prylar. Golv eller motsvarande bör sopas rent. Om balkongen är inglasad ska även glasen putsas. Naturligtvis går det inte att få en balkong eller terass lika rent som ett rum inomhus men utrymmet ska ändå städas så väl som möjligt.

Förråd och garage
Förråd, garage och övriga biutrymmen ska tömmas på allt innehåll. Därefter ska golv sopas och eventuella hyllor göras rent från smuts och skräp.

Det finns två alternativ för detta: att göra det själv, eller att anlita en flyttfirma. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.