Sweden_Scenery_Houses_456392_1920x1080

Vad innebär förstahandskontrakt

Att hyra en lägenhet i första hand innebär att du hyr lägenheten direkt av fastighetsägaren.  Det innebär också att du har helt andra och ofta mycket fördelaktigare rättigheter som skyddar dig, än om du hyr en bostad i andra hand. Problemet är bara att det ofta och då framförallt i Storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö är både svårt och tidskrävande att få ett förstahandskontrakt.

Hur kan jag bäst få ett förstahandskontrakt

De första du absolut bör göra är att ställa dig i de många bostadsköerna som finns. Generellt finns alltid en kommunal bostadskö i det större länen och dessa är naturligtvis en bra början att anmäla sig till. Nackdelen är bara att det ofta är många som är registrerade i kön vilket innebär att kötiderna blir långa. Dock finns det olika möjligheter att påskynda denna process.

Registrera dig i flera bostadsköer

Vilket inte alla känner till måste inte bostadsföretagen lämna alla sina lägenheter till de kommunala bostadsköerna. Det innebär att det finns ett stort antal bostadsföretag med egna bostadsköer man lätt kan registrera sig till. Fördelen med att anmäla sig till dessa är att kötiderna inte alls är lika långa som för den befintliga kommunala bostadskön vilket innebär kortare handlingstider och snabbare bostad.  Dessutom är det i stort alltid gratis att anmäla sig till det flesta bostadsföretags bostadsköer. Anmäl dig därför i så många som möjligt. På startsidan finns ett register på alla fastighetsägare i hela Sverige. Välj län och sen är det bara att börja leta

Tips för dig som söker bostad i Stockholm är att registrera sig i det 100 tal fastighetsägare som hemsidan privatahyresvardar.se har samlat. Där kan du enkelt registrera dig till samtliga hyresvärdar i Stockholm med egna bostadske

Behåll din plats i bostadskön

När du anmält dig i så många bostadsköer som möjligt är det viktigt att tänka på att behålla er plats i kön.  Det fungerar sällan likadant hos alla fastighetsägare men genomgående så krävs ofta en uppdatering av din köplats med jämna mellanrum. Hos vissa fastighetsägare behöver du uppdatera 1 gång/år medan andra kräver var 6:e månad. Kontrollera vad som gäller i varje kö och anteckna när du måste uppdatera varje kö. Om du inte uppdaterar din plats i kön så försvinner den ofta utan påminnelse.

Påskynda resultatet till ett förstahandskontrakt

När du har stått i bostadskön en tid och börjat samla på dig köpoäng kan du börja söka lägenheter. För att påskynda din möjlighet till ett snabbare förstahandskontrakt bör du regelbundet besöka aktuella fastighetsbolag där du står i bostadskö för att hitta och intresseanmäla dig för lediga lägenheter. Även fast du inte stått så länge i kön finns många fastighetsägare som ibland erbjuder så kallade Först – till – kvarn lägenheter. Dessa lägenheter har ofta ingen kötid utan där gäller endast att man är registrerad och att man anmäler sitt intresse bland det första. Viktigt är därför att redan vara registrerad som bostadssökande och regelbundet besöka dessa fastighetsägares hemsidor eftersom det är hur snabbt man anmält sig som gäller.

Anmäl dig i fler bostadsköer! På så sätt kommer du snabbare att få en lägenhet

Aktivt letande ger snabbare resultat

Du har en klar fördel att vara aktiv när du ska hitta ditt förstahandskontrakt snabbt. Vissa bostadsköer fungerar endast utefter att du anmäler intresse och är alltså ganska värdelösa om du inte aktivt själv anmäler intresse när lediga lägenheter dyker upp. Men tänk på att du oftast måste vara registrerad i deras bostadskö för att få anmäla sig till en ledig bostad.

Desto aktivare du själv är med att anmäla intressen av lediga bostäder desto fler visningar kommer du sannolikt att få gå på. Att du får gå på visning behöver inte betyda att du får lägenheten men du har åtminstone ökat dina chanser att få ett erbjudande om ett förstahandskontrakt. Ofta ger fastighetsägaren ett antal kandidater möjligheten att titta men väljer sedan ut en av dessa. Försök att komma på så många visningar som möjligt men tänk på att tackar du nej för många gånger kan du bli vilande eller avstängd i kön.

Fler genvägar till snabbare förstahandskontrakt

Några genvägar för att få ett förstahandskontrakt kan också vara att anmäla sig till lägenheter med nyproduktion. Nackdelen är att hyrorna ofta är lite högre men fördelen kan vara (om man har ekonomiska möjligheter) att man snabbare får ett förstahandskontrakt.

Först-till-kvarn-lägenheter. Vissa fastighetsbolag hyr även ut så kallade “först-till-kvarn”-lägenheter. Anmäler du ditt intresse för en sådan hyresbostad har vanligtvis inte din kötid eller köpoäng någon betydelse. Inbjudan till visning brukar iställer gå till de som snabbast visar sitt intresse för bostaden. Däremot kan de vara så att man som hyresgäst exempelvis måste godta att skriva kontrakt och betala hyra inom en kort period.

Att tänka på när man söker förstahandskontrakt

Eftersom bostadsmarknaden är så pass eftersatt just nu så ställer ofta hyresvärdarna vissa krav på den eller dem som kommer bli aktuella som hyresgäster. Det är upp till hyresvärden själv att i stor utsträckning välja sina hyresgäster men generellt går dem efter sin bostadskö men där dem ändå ställer krav på dem som kommer bli aktuella.

Generellt kan man säga att hyresvärdarna i de allra flesta fall kommer ställa krav så som att:

  • Inga betalningsanmärkningar förekommer. I praktiken ingen hyresvärd godkänner personer med betalningsanmärkningar.
  • Hyresvärden anser att hyresgästen med god marginal kan betala uppsatt hyra.  Olika bedömningar görs för olika hyresvärdar men en ofta förekommande uppgift är att man har 3-4 gånger så stor inkomst som årshyran. Är man tvår på kontraktet så räknas inkomsterna ihop.
  • Man kan garantera en nuvarande och framtida inkomst

Kontakta hyresvärdar via brev

Om du går ytterligare ett steg i ditt arbete med att söka ett förstahandskontrakt så skriver många personliga brev direkt till ofta privata hyresvärdar utan bostadsköer. Det är naturligtvis ingen nackdel men det är oftare svårare i storstäderna med denna typ av ansökningar. Hyresvärdarna får extremt mycket förfrågningar men har man tur kan detta också vara ett alternativ.