Hur kan du bo ?

Det är tufft på bostadsmarknaden idag, särskilt som ung. Det gäller att veta var du kan söka bostad och hur du söker bostad på bästa sätt.
Tanken är att den här guiden ska lära dig just det. Var och hur hittar jag lediga bostäder och olika bostadsförmedlingar?
Hur tänker egentligen en hyresvärd och hur presenterar jag mig på bästa möjliga sätt?
Hur kan man bo ? Förstahandskontrakt, andrahand finns det mer ?
Vi försöker få med svar på det mesta.

Förstahandskontrakt

Förstahandskontrakt är det bästa alternativet när du ska hyra din bostad. Då har du ett kontrakt med hyresvärden. Med ett förstahandskontrakt har du alla rättigheter som hyreslagen ger dig.
Så länge du sköter dig och betalar din hyra får du bo kvar så länge du själv vill.
Satsa alltid på ett förstahandskontrakt om du har möjlighet! Men hur gör man för att skaffa ett förstahandskontrakt och då framförallt i Storstäderna. Ibland kan de faktiskt kännas lite hopplöst att hitta en lägenhet med förstahandskontrakt, men om man bara känner till hur marknaden fungerar och är lite företagsam så brukar det faktiskt ordna sig. Det bästa och klart första man ska göra är att registrera sig i alla det olika bostadsköer som finns. På Privata Hyresvärdar har vi sammanställt 1000-tals fastighetsägare i hela landet men där vi framförallt har inriktat oss på Stockholm.  Där kan vi kan erbjuda en helt unik tjänst med 100-tals fastighetsägare med egna bostadsköer och i många fall även möjligheten att intresseanmälan sig på lägenheter som blir lediga i framtiden. Genom att beställa bostadsköer i Stockholm får du enkelt tillgång till att dessa bostadsköer genom direktlänkar  som tar dig direkt till respektive bostadskö. Enklare än så blir det inte.

 

Andrahandskontrakt

Andrahandskontrakt innebär att du hyr bostaden av förstahandshyresgästen. Du har inte rätt att bo kvar så länge du vill oavsett om du sköter dig eller ej.
Oftast kan du bo i upp till två år. Det finns både lagliga och olagliga andrahandskontrakt.
Lagligt är det om hyresvärden har gett tillåtelse till andrahandsuthyrning och olagligt om hyresvärden inte gett tillåtelse, undvik helst att hyra nåt om hyresvärden inte gett tillåtelse.
Se upp så att du inte betalar för mycket i hyra och se till att skriva ett kontrakt. Även om du hyr en bostadsrätt får hyran inte vara hur hög som helst! En stor aktör för att hitta en bostad i andra hand är Blocket. Där finns många annonser med bostäder som ska hyras ut i andra hand.

 

Tredjehandskontrakt

Tredjehandskontrakt är oftast olagliga. En andrahandshyresgäst har inte rätt att hyra ut lägenheten till någon annan utan att hyresvärden har godkänd detta.
Kolla upp att hyresvärden har gett tillåtelse, annars riskerar du att bli utslängd när som helst och har inga egentliga rättigheter. Undvik tredjehandskontrakt om det går.

 

Studentbostäder

Studentbostäder finns i de flesta städer som har ett universitet eller en högskola. Det brukar finnas egna köer för dessa bostäder och du kan oftast ställa dig i kö när du fyllt 16 eller 18 år.
För det mesta finns krav på att du ska vara antagen till en utbildning och studera minst 15 poäng per termin för att få behålla hyreskontraktet.
Kolla med studentkåren eller kommunen för att få mer information.
www.studentbostadsforetagen.se kan du läsa lite mer.

 

Kollektiv

Gå ihop med några kompisar, sök en större lägenhet tillsammans och bilda ett kollektiv.
Hos några hyresvärdar finns kompiskontrakt som innebär att ni kan hyra ett rum var i en större lägenhet med varsina kontrakt.

Ungdomsbostäder

Ungdomsbostäder kan innebära två saker.
Antingen att du bara får hyra bostaden upp till en viss ålder eller att du måste vara under en viss ålder för att få flytta in, men får bo kvar så länge du vill.
Håll utkik efter sådana kontrakt! Ring växeln i kommunen och fråga om du är osäker på om det finns eller inte.

 

Korttidskontrakt

Korttidskontrakt blir allt vanligare. Det är ett tidsbegränsat kontrakt på en hyreslägenhet.
Du har alla rättigheter som en vanlig förstahandshyresgäst har, förutom att du inte har rätt att bo kvar så länge du vill eller byta mot en annan hyresrätt.
Ofta finns korttidskontrakt när hyresvärden hyr ut lägenheten i väntan på bland annat renovering och det kan vara så att uppsägningstiden är väldigt kort.

 

Inneboende

Om du hyr en del av en bostad, till exempel ett rum, räknas du som inneboende. Att bo inneboende är inte alltid så hett, men kan innebära att du kan hyra ett rum till en okej kostnad tills vidare. Se till att skriva kontrakt och inte betala för mycket! Inneboende kan funka väldigt bra om du tex bor i en annan stad i vanliga fall och behöver nånstans att bo under veckorna, alternativt att det blir som ett mindre kollektiv.

 

Bostadsrätt

Om du har råd kan du köpa en bostadsrätt. Du måste kunna betala cirka 15 procent av vad bostaden kostar kontant för att kunna få ett lån av banken. Banken kräver också oftast att du har en fast anställning. Men kanske har du någon släkting som kan stå som medlåntagare? Prata med banken, du kan få väldigt bra information och vad som krävs av just dig för att kunna ta ett lån. Ju mer information du får desto enklare för dig när du väl tänker ta steget till att låna pengar.