Sweden_Scenery_Houses_456392_1920x1080

Tips & råd hur du slipper dyra flyttkostnader

Enligt hyreslagen ska en hyresvärd stå för normalt slitage som exempelvis nötning på tapeter och golv. Om lägenhet har utsatts för onormalt slitage får däremot hyresgästen stå för notan och det kan i onödan uppstå dyra flyttkostnader.  Att däremot avgöra skillnaden mellan normalt och onormalt slitage är inte alltid så lätt. Det finns nämligen inga exakta regler att luta sig mot.

– En lägenhet som används försämras naturligtvis av ålder och användning. Det blir till exempel märken efter tavlor och naturligtvis får du hänga upp saker på väggarna. Men någonstans går gränsen. Alltför många märken kan anses som onormalt slitage.

Att tänka lite extra på för att slippa dyra flyttkostnader

När du bor i en hyreslägenhet har du rätt att sätta en personlig prägel på din lägenhet. Dock kan detta innebära att värden kommer kräva dig på ersättning när du flyttar. För att undvika detta så finns det vissa saker att tänka på.

Du får måla, tapetsera och göra vissa förändringar i lägenheten men tänk på att udda eller extrema färgval kan stå dig dyrt om du flyttar från din lägenhet. Fundera över färgval och tänk på att du med stor sannolikhet blir ersättningsskyldig eller skyldig att återställa till neutral färg. Viktigt är också att du har gjort ditt eventuella arbete på ett hantverksmässigt sätt, annars kan det också vara underlag för att hyresvärden kommer begära ersättning för att göra om jobbet.

Du är också ansvarig för att ha tagit hand om lägenheten under tiden du varit hyresgäst och ansvarig för bostaden. Det innebär att lägenheten inte får ha några skador eller att det finns arbeten som är utförda på ett slarvigt sätt. Då kan värden begära att du återställer eller bekostar för det som måste åtgärdas.

Ersättningsskyldig kan du också bli om något saknas i lägenheten. Exempelvis en dörr, hatthylla eller en garderob som du tog bort. Om detta inte finns kvar blir du ersättningsskyldig för detta.

Tänk på att inte ge dig på den fasta inredningen såsom mellanväggar eller att exempelvis bygga igen exempelvis ett dörrhål. Du kommer bli ålagd att återställa eller bekosta sådant såvida du inte kontaktat hyresvärden innan och fått ett godkännande. Tänk på att få detta skriftligt eller på mail.

Om hyresvärden kräver dig på ersättning för slitage eller förlust av något så ligger alltid bevisbördan på hyresvärden. Alltså måste hyresvärden kunna bevisa att skador, förlust eller onormalt slitage uppkommit under din hyrestid.

Förbättrande åtgärder

Har du själv utfört förbättrande åtgärder kan det sällan betecknas som onormalt slitage. Du kanske har lackat om skåpsluckor, målat eller tapetserat om eller kanske slipat golvet. Däremot kan de även här bli en tolkning om du exempelvis lackat skåpsluckorna i en extrem färg eller utfört någon annan enligt dig förbättrande åtgärd men som kanske sticker ut i förhållande till standard. Det bästa är alltid att först kontakta din hyresvärd innan du ger dig på att renovera eller förbättra något i lägenheten.

Tänk också på att städa ordentligt när du ska flytta. En icke godkänd flyttstädning kommer du tyvärr bli debiterad för och tänk på att en flyttstädning innefattar betydligt fler punkter än den vanliga veckostädningen. På flyttstäd24.se kan du läsa mer om detta men även direkt få en prisbild av vad en flyttstädning kostar för just din bostad. Ofta är inte en flyttstädning så dyr som man kan tänka sig då du oftast har rätt till 50% i Rut-avdrag.

Exempel som kan anses som onormalt slitage och kan ge upphov till dyra flyttkostnader

  • Oftast är det inte förbjudet att röka inomhus men det kan ofta innebära extra arbete eller sanering för att nästa hyresgäst ska kunna flytta in.
  • Barn som har ritat på väggar eller golv kan inte anses som normalt
  • Hundar och katter vars klor orsakat repor i väggar eller golv anses ofta inte normalt
  • Skador eller sprickor i badrums porslin anses inte som normalt